Tablets slecht voor kinderogen

3 april 2015

Onderzoekers van het Erasmus MC luiden de noodklok. Ze waarschuwen voor overmatig tabletgebruik onder jonge kinderen. Als ze van jongs af aan enkele uren per dag naar een tabletscherm staren, dan is de kans groot dat ze al op latere leeftijd al een bril nodig hebben.

De afgelopen zes jaar verrichtten ze onderzoek onder 5.000 Rotterdamse kinderen. Nu blijkt dat 2,5% van de kinderen van deze generatie bijziend is. Bijziendheid is een oogafwijking waarbij je van dichtbij wel goed kunt zien, maar moeite hebt om voorwerpen of teksten van veraf te zien of lezen.

Andere levensstijl
De oorzaak van de bijziendheid is volgens de onderzoekers dat kinderen vandaag de dag er een andere levensstijl op nahouden dan vroeger: ze brengen meer tijd door achter een computer-, televisie- en tabletscherm en spelen minder buiten.

De kinderen die moeite hebben om van veraf te lezen spendeerden gemiddeld 45 minuten per dag achter een computer, televisie of tablet, niet-bijziende kinderen 33 minuten. Onderzoeker Roelof Polling stelt:

“Kinderen spelen te weinig buiten en doen binnen te veel ‘nabijwerk’: lezen en computeren, spelcomputers en de tablet. De populariteit van tablets draagt hier erg aan bij. Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze dichtbij moeten kijken.”

Niet alleen brengen bijziende kinderen meer tijd door achter de tablet of kijkbuis, maar speelden ze eveneens minder buiten dan niet-bijziende kinderen: 78 minuten tegenover 118 minuten.

Verdubbeling
De onderzoekers verwachten dat de helft van de onderzochte kinderen bijziend is tegen de tijd dat ze twintig zijn. Deze verwachting baseren ze op buitenlands onderzoek. Onderzoeker Roelof Polling zegt tegenover RTL Nieuws:

“De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn.”

Exacte cijfers over het aantal kinderen dat vroeger bijziend was zijn niet beschikbaar. De wetenschappers schatten dat dit aantal de afgelopen 40 jaar is verdubbeld. Het is daarom volgens de onderzoekers essentieel dat ouders al vroeg ingrijpen.

Gabriëlle Janssen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Optometristen, zegt de conclusies van het onderzoek van het Erasmus MC te herkennen.

“Het gaat om een enorme tendens, we zien veel meer jonge kinderen. Optometristen, veelal werkzaam bij opticiens, zien kinderen vanaf 8 jaar, jonger gaan ze in principe eerst naar de oogarts. Maar die komen uiteindelijk natuurlijk wel ook een bril uitzoeken.”

Slechte invloed
Dit is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat veelvuldig tabletgebruik onder kinderen niet goed voor ze is. De Nederlandse orthopedagoog en spraaktaalpatholoog dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer stelde afgelopen jaar in een interview met het Reformatorisch Dagblad dat tablets een slechte invloed hebben op kinderen. Volgens haar komen fijne en grove motoriek niet goed tot ontwikkeling door overmatig tabletgebruik en heeft het ook negatieve gevolgen voor concentratie en sociaal-emotionele ontwikkeling. Haar advies: verbiedt het gebruik van tablets en apps (ook educatieve apps) tot de leeftijd van 6 jaar.

Ook de Britse Association of Teachers and Lecturers maakt zich zorgen over tabletgebruik onder jonge kinderen. De organisatie stelt dat het slecht is voor de ontwikkeling van de motoriek en dat het hun geheugen aantast, waar ze op latere leeftijd hinder van ondervinden. Tevens leggen ze een link tussen tabletgebruik en gewichtstoename, agressief gedrag, vermoeidheid en RSI.

Ontwikkelingspsycholoog dr. Jenny Radesky van de Boston University School of Medicine zegt dat tablets een rem op de emotionele ontwikkeling van kinderen vormen. Ze hebben meer moeite om hun gevoelens te reguleren, omdat er minder menselijk contact is.