Straatportretten van C215

26 januari 2014

Dit keer in de spotlight een Franse kunstenaar genaamd C215. Zijn stijl en zijn portretten spreken me erg aan. Hieronder een artikel van street-art.nl over deze meesterlijke kunstenaar.

C215 is natuurlijk een ongewone naam voor een mens, maar straatkunstenaars staan er uiteraard onder meer om bekend dat zij bijzondere namen dragen. Voor streetartists is het niet eenvoudig om te werken onder hun eigen naam, daar er nog altijd mensen zijn die straatkunst zien als vandalisme en de daders voor het gerecht willen brengen. C215 is een kunstenaar die duidelijk zijn liefde voor kleur laat zien. Hij maakt indrukwekkende werken, veelal van mensen of uitsluitend gezichten, die bruisen van de moderne kleuren.

C215 is niet al te druk bezig met het verborgen houden van zijn identiteit. Hij loopt niet voortdurend te koop met het feit dat hij de maker van de kunstwerken is, maar hij loopt ook zeker niet weg voor mensen die ernaar vragen. C215 is een christelijk man, afkomstig uit Parijs. Zijn echte naam is Guémy en hij begon zijn loopbaan als straatartiest in het hart van de Franse hoofdstad. Hij werd in 2011 pas echt erkend, terwijl hij toch al meer dan twintig jaar aan het werk is in de wereld van streetart. In 2008 nam C215 deel aan Banksy’s Can Festival in London. Hier werd een video van de artiest opgenomen door bezoekers van het festival, welke hij persoonlijk te woord stond.

Banksy behoort tot de grootste streetartists ter wereld en wie op het betreffende festival mag verschijnen heeft dan ook zeker veel in zijn mars. Dit heeft C215 zeker, want hij wordt al in meerdere landen vergeleken met Banksy. Ook in Nederland en België staat C215 bekend als ‘Het antwoord van Frankrijk op Banksy’. Dit is natuurlijk een hele eer en dat realiseert de kunstenaar zich maar al te goed. Toch blijft hij zelf bescheiden en ziet hij zijn werk nog altijd eerder als een hobby dan als een poging om rijk te worden. Dit laatste heeft vooral ook te maken met de levensstijl en de omgeving waarin hij als christen is opgegroeid.

C215 staat vooral bekend om zijn close-up portretten van personen, in full-colour. Naar zijn eigen zeggen zijn dit niet zomaar gezichten die hem in gedachten schieten. Als jonge jongen en als volwassen man heeft hij veel gezien in de straten van Parijs. De stad staat natuurlijk bekend als stad der romantiek, maar er is ook ontzettend veel armoede. Mensen die onder bruggen slapen, bedelaars die in de winkelstraten rond schuifelen, straatkinderen met vuile kleding en ouderen die niets te makken hebben. Deze mensen vormen de inspiratie voor C215. Hij wil in zijn werken aandacht vragen voor de mensen die in de maatschappij worden vergeten, mensen die de aandacht nodig hebben en mensen die minder geluk hebben gekend in het leven. Dat maakt C215 zeker tot een bijzonder kunstenaar.

Binnen relatief korte tijd is C215 behoorlijk populair geworden. Hij heeft dit niet zomaar toegeschoven gekregen, maar heeft veel gereisd om de wereld kennis te laten maken met zijn bijzondere kunstwerken op indrukwekkende plaatsen. Zijn werken zijn onder meer terug te vinden in Rome, London, Barcelona en Amsterdam. C215 werkt ook graag samen met zijn dochter, Nina, die zelf inmiddels hard op weg is een streetartist van groot formaat te worden.

C215 is niet alleen bekend geworden om zijn streetart. Hij houdt zich onder meer ook bezig met commerciële kunst voor galerieën. Zo schildert hij onder meer ook op doek en op hout. Hij heeft inmiddels al diverse solo exposities op zijn naam staan in grote kunststeden. Uiteraard houdt hij zijn commerciële kunst vooral binnen de muren van zijn eigen geliefde kunststad, Parijs.

Website C215 : http://c215.fr
C215 op Flickr

c215_02

C215_03

C215_04

C215_05

C215_06

Tags: