‘Stevige gaten in nieuwe Europese privacyregels’

22 oktober 2013

(Bron: nu.nl ) In het door het Europees Parlement aangenomen wetsvoorstel over een aanscherping van de Europese privacyregels zitten nog veel gaten. Dat stellen digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) en D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld.

Maandagavond stemde een meerderheid van het Parlement voor een wet die het mogelijk maakt Amerikaanse bedrijven te beboeten wanneer die zonder toestemming data van Europeanen aan Amerikaanse veiligheidsdiensten geven.

Helaas worden de belangrijke verbeteringen sterk ondermijnd door de stevige gaten in de bescherming van burgers die zijn voorgesteld”, meent Bit of Freedom (BoF). “We zijn zwaar teleurgesteld dat de parlementsleden op deze manier het goede werk dat ze tot nu toe hebben gedaan weer ongedaan maken.”

In ‘t Veld zegt blij te zijn met de aanscherping van de bestaande privacywetten binnen de EU, maar is minder te spreken over het uiteindelijke compromis dat nodig was om een meerderheid in het parlement te krijgen. “Na de recente onthullingen is het een gemiste kans dat er geen sterkere concepttekst op tafel ligt. Alle elementen zitten er in maar niet eenduidig en ondubbelzinnig waardoor de rechtsbescherming alsnog zwak is. Gelukkig is op mijn aandringen de richtlijn wel aangescherpt waardoor de achterdeur naar de VS op slot gegaan is.”

Meer info Bits of Freedom

 

Tags: , , ,