Spotlight: De hovenring

25 februari 2014

De Hovenring, een hangende fietsrotonde, imposant gebouwd met oog voor design. De Hovenring bestaat al meer dan 2 jaar maar het design blijft me elke keer verbazen. In de spotlight de Hovenring in Eindhoven:

Speciaal voor voetgangers en fietsers is de Hovenring aangelegd: een zwevende fietsrotonde boven de drukke Heerbaan. De opvallende brug naar ontwerp van ipv Delft vormt met haar slanke brugdek, imposante pyloon en doorsnede van 72 meter een nieuw landmark voor de Lichtstad. Ook ’s avonds, want dan is de brug spectaculair verlicht.

De stalen brug zweeft als een vliegende schotel boven het kruispunt Heerbaan/Meerenakkerweg (Heistraat) en markeert met een opvallende pyloon de entree tot Eindhoven, Veldhoven en de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. Voorheen lag hier een gelijkvloerse rotonde. Met het oog op de ontwikkeling van Meerhoven voldeed deze niet meer. Omdat de gemeente om verkeerstechnische redenen geen fietstunnels wilde en ook geen gelijkvloerse kruising, werd ipv Delft gevraagd mee te denken over een mogelijke oplossing. Al snel bleek een cirkelvormige pyloonbrug het optimum tussen route en vorm.
De brug bestaat uit een 70 meter hoge pyloon, 24 tuien en een cirkelvormig brugdek en is geheel van staal. Aan het brugdek is aan de binnenzijde een ballastring bevestigd. De tuien zijn precies op het evenwichtspunt van brugdek en ballastring aangebracht, zodat de brug in evenwicht is. Ook de M-vormige steunpunten ter hoogte van de vier aanbruggen zorgen hiervoor.

Stitched_003

FdMalAQ

Hovenring-Eindhoven-3

Hovenring-Eindhoven-6

hovenring-eindhoven-ipv-delft-010

hovenring-eindhoven-ipv-delft-012

 

Tags: , , ,