Minister: voorkom WiFi-tracking door telefoon uit te zetten

12 februari 2014

(bron: webwereld.nl) Klanten die niet willen dat als ze winkels passeren gelogd worden via hun WiFi-verbinding, kunnen hun telefoon natuurlijk ook gewoon uitzetten.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt dat mensen die niet blij zijn dat ze via WiFi worden gevolgd in een winkelstraat hun telefoon ook gewoon uit kunnen zetten. Dat zei hij in het Algemeen overleg Veiligheid en Justitie dat vanochtend plaatsvond. Kamp en staatssecretaris Teeven (Justitie en Veiligheid) vinden dat individuen daar een eigen verantwoordelijkheid hebben. “Je kunt je mobiel ook uitzetten.”

Sharon Gesthuizen (SP) kan die suggestie niet serieus nemen. Staatssecretaris Teeven vindt dat WiFi-tracking een mooi voorbeeld geeft van de verantwoordelijkheidszorg waar de overheid mee worstelt. “Veel individuen willen dit graag en is het dan de taak van de overheid om zulke innovaties af te remmen?”, vraagt hij zich af.

Teeven benadrukt dan ook dat de suggestie van de minister wel degelijk serieus genomen dient te worden. Het idee dat dit onder “eigen verantwoordelijkheid” valt, lijkt daarmee een kabinetsstandpunt.

Minister Kamp stelt dat ook veel mensen vinden dat WiFi-tracken fijn vinden omdat winkels ze daarmee informatie kunnen bieden. “In een winkel van vier á vijf verdiepingen kunnen klanten dat prettig vinden”, zegt Kamp. Hij geeft toe dat er nog wel nader naar deze kwestie gekeken moet worden.

“Dat valt in de categorie ‘Gooi je laptop maar in de sloot'”, vindt Gesthuizen. Ze stelt dat klanten een verantwoordelijkheid hebben zorgvuldig te zijn met hun eigen gegevens voor diensten waar ze gebruik van maken, maar dat dit niet doorgetrokken moet worden naar ongevraagde diensten als Wifi-tracking. “Dit is het paard achter de wagen spannen.”

Astrid Oosenbrug (PvdA) grapt dat ze de tip van minister Kamp een goede suggestie vindt. “Het bespaart je nog batterijkracht ook”, aldus het Kamerlid.

 

Tags: ,