Minister gelooft heilig in MOOCs

11 januari 2014

(bron: webwereld) Minister Bussemaker gelooft heilig in MOOCs en investeert jaarlijks een miljoen.

De ontwikkeling van online onderwijs is onontkoombaar! En om die toekomst een handje te helpen is minister van onderwijs Jet Bussemaker bereid om één miljoen euro per jaar te investeren. “Dit moet leiden tot samenwerking tussen instellingen, versterking van het internationale profiel en evaluatie van de ervaringen die al met online colleges worden opgedaan in Nederland”, schrijft de minister aan de Kamer.

De zogeheten MOOCs (Massive Open Online Courses) leveren in de toekomst als het aan de minister ligt ook studiepunten op. Studenten van hogescholen en universiteiten die thuisblijven, mogen dus worden beloond voor het volgen van internationale, meestal hoger aangeschreven, hoorcolleges. Deze colleges blijven altijd wel een aanvulling op het huidige contactonderwijs, een geen volledig vervanging, zo legde Bussemaker gisteravond reeds uit bij De Wereld Draait Door.

Het miljoen is een eerste stapje naar een mogelijk revolutionair nieuw vorm van hoger onderwijs. De mogelijkheden van digitaal onderwijs leveren een nieuwe dimensie op. Veel instellingen hebben echter nog vragen over wat wel en niet toegestaan is. Het is goed te weten dat de minister, zo meldt de Rijksoverheid, een einde wil maken aan die onzekerheid. In maart volgt in ieder geval een brede hogeronderwijsconferentie tijdens de internationale Open Education Week.

 

Tags: , ,