Flash VS HTML5

12 mei 2013

Flash VS HTML5 is een onderzoek op het huidige internet van HTML5 en Flash interacties van één en dezelfde game.  Een onderzoek waarbij de bezoeker zelf kan ervaren hoe een game onder Flash en HTML5 functioneert.

Flash is een programmeertaal dat vooral gebruikt wordt voor dynamische content op websites zoals animaties, webvideo’s en webapplicaties. Om deze dynamische content te kunnen zien moet gebruik worden gemaakt van een plugin in de webbrowser. 99% van de desktop browsers beschikken over een Flash plugin. Daarentegen maakt het mobiele internet nagenoeg geen gebruik meer van Flash. De tegenhanger van Flash is HTML5.
HTML5 is een webtaal die de Flash plugin overbodig moet maken. Het is een nieuwe techniek voor het weergeven van grafische applicaties zoals games en het afspelen van geluid. Voorheen ging dat erg gemakkelijk met Flash. Neem bijvoorbeeld YouTube, dat maakt gebruik van Flash om filmpjes en dergelijke af te spelen. Met de komst van HTML5 zijn dit soort grafische mogelijkheden niet meer beperkt tot Flash. HTML5 heeft verschillende nieuwe technieken opgenomen om het internetten sneller en veiliger te maken. In tegenstelling tot Flash heeft HTML5 geen toegang tot gegevens op de PC van de bezoeker, dus geen besmetting van virussen. Het nadeel van HTML5 is dat het nog een onafgewerkte versie van de HTML-standaard is. Nog niet afgewerkt, maar is het nu al net zo rijk aan interacties dan Flash? Met andere woorden; heeft HTML5 Flash al geëvenaard?

Ervaar en oordeel zelf: Website Flash VS HTML5