Een verticaal bos midden in Milaan

3 november 2013

Bosco Verticale, oftewel, het verticale bos is een ontwerp van Boeri Studio (van Stefano Boeri, Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra) dat op dit moment wordt gerealiseerd in Milaan. Het gaat om twee appartementencomplexen met diepe balkons waar redelijk grote bomen op kunnen groeien. De 27 verdiepingen tellende gebouwen worden een prachtig onderdeel in de skyline van Milaan.

De architect Stefano Boeri wilde een bijdrage leveren aan de gezondheid van Milanisti door de CO2 van de grote stad om te zetten in schone lucht. Milaan is namelijk één van de meest vervuilde steden van Europa. De planten kunnen stofdeeltjes uit de lucht halen en CO2 absorberen. En dat alles op een heel klein stukje aarde. Als al deze bomen een ‘gewoon’ bos moesten vormen, zouden ze maar liefst 10.000 vierkante meter in beslag nemen.

De bomen zorgen er in de zomer voor dat de zon niet op de ramen schijnt. Hierdoor blijft het lekker koel in de flat en hoeft de airco niet of nauwelijks aan. In de winter verliezen de bomen hun bladeren en kan zonlicht volop binnenkomen en verwarmen. De bomen besparen dus een hoop energie.

De flat is overigens op nog veel meer punten lekker duurzaam. Zo wekt deze middels zonnepanelen een groot deel van de benodigde energie op en wordt redelijk schoon afvalwater gebruikt om de planten en bomen indien nodig te beregenen. Aan het eind van dit jaar is “Bosco Verticale” verrezen.
 

 

bosco-verticale-urban-forest-8

bosco-verticale-vertical-forest-3

 

bosco-verticale-vertical-forest-4

bosco-verticale-vertical-forest-6

bosco-verticale-vertical-forest-7

 

Tags: , , , , , ,