Educatie 3.0: het digitale klaslokaal

15 mei 2013

(Arnoud Groot) Nu de wereld in hoog tempo digitaliseert, kunnen klaslokaal en collegezaal moeilijk achterblijven. Software eet de wereld op, en onderwijs staat bovenaan het menu. In Amerika is een heuse Ed-Tech Boom losgebarsten, en ook Nederlandse ondernemers zien ‘grote mogelijkheden’.

Opwinding in het lokaal van groep vier van de Assendelfste basisschool De Delta. Een ploeg van het NOS Journaal volgt gespannen de verrichtingen van een groep kleuters die de lesstof voortaan op een tabletcomputer krijgt voorgeschoteld. De camera zoomt in terwijl een van de leerlingen met de vinger een aantal stippen verbindt om zo een nieuwe letter te vormen. Schooldirecteur Babs Schipper is enthousiast over het project. “Nu lopen we eigenlijk nog achter de feiten aan. We staan midden in de samenleving en moeten daar ook bij aansluiten. Je ziet hoe leuk de kinderen het vinden: ze zijn meer geboeid en minder afgeleid.”

Ook de HBO-raad is enthousiast. De overkoepelende vereniging van hogescholen waarschuwt echter voor een al te voortvarende aanpak: “De vraag voor ons is, wat betekent het pedagogisch?” Geen van de Nederlandse lerarenopleidingen biedt vooralsnog vakken waar antwoord wordt gegeven op deze of tal van andere ‘tablet-vragen’. Schipper maakt zich ondertussen vooral zorgen over de kosten: ze mag de ouders geen geld vragen voor de tablets, en haar door het ministerie van Onderwijs toegewezen budget is helaas nog gebaseerd op ‘schoolbord-krijt-onderwijs’.

Lees artikel verder op emerce.nl

Tags: